Поредна нощ на протести и насилие в Сърбия. За четвъртa поредна

...
Поредна нощ на протести и насилие в Сърбия. За четвъртa поредна
Коментари Харесай

Поредна нощ на протести и насилие пред парламента в Белград

Поредна нощ на митинги и принуждение в Сърбия. За четвъртa поредна вечер на площада пред Народното събрание в Белград се събраха хиляди, с цел да изразят недоволството си от политиките на държавното управление и президента Александър Вучич, както и от метода, по който властта се оправя с Коронавирус рецесията.

Протестът стартира спокойно, само че към 22:00 часа локално време група младежи стартира да хвърля камъни, пиратки и сигнални ракети към постройката на Народното събрание. На място дойдоха спецчасти, които съумяха да овладеят обстановката. Униформените използваха сълзотворен газ, за да разпръсне събралото се голям брой.

Група млади мъже, скандиращи патриотични възгласи, избутаха стачкуващите, които са срещу насилието, събориха металните заграждения и влязоха през незащитения основен вход на постройката на Народното събрание. Разположената вътре полиция ги изтласка на открито и образува кордон пред входа на постройката. След това в продължение на час и половина нападателите замерваха служителите на реда с бутилки, факли и камъни, а полицията употребява сълзотворен газ. Резултатът - един ранен и десетки задържани.

" Виновните за размириците ще бъдат осъдени ", съобщи президентът Вучич и прикани жителите да не се тревожат от създалата се обстановка.

Премиерът Ана Бърнабич съобщи, че лечебните заведения в града са претъпкани с заболели от COVID-19 и че митингите съставляват голям риск за здравето

Снощният изблик на принуждение в сръбската столица беше третият за общо четирите до момента вечери на митингите, провокирани от оповестеното от президента Александър Вучич желание да бъде въведен полицейски час за целия уикенд поради влошаващата се конюнктура с Covid-19. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР